torsdag 13 december 2012

#44 [Walk Out To Winter]


Pass opp, här kommer en mindre originell åsikt! Vintern är inte alltid så himla kul. Det är kallt, mörkt och den där förhatliga och erbarmligt gråa vardagslunken blir allt mer påtaglig ju mer kvicksilvret sjunker på mätaren. Men vintern har trots allt några fördelar. En av dem är att det är mer socialt accepterat att hålla sig inomhus och lyssna på bra och stämningsfull musik.

Jag har kanske inte elchockat igång den här bloggen, men inläggen duggar ändå mer tätt än vad de har gjort på bra länge. Så vad passar då egentligen bättre än att växla upp med ett blandband som du kan gå och trivas till där hemma, eller som kan göra dig sällskap när du pulsar ut i kylan? Nä, jag tänkte väl det. Passande nog var det faktiskt precis så jag tänkte när jag satte ihop den här mixen.

Det må spreta lite genremässigt, men jag tycker ändå att det finns en känsla som går igenom hela blandningen (särskilt om du lyssnar på dem i rätt ordning). Jag orkar inte skriva om låtarna, och de som känner att det ser lockande ut vill säkert skapa sina egna uppfattningar om det hela, men låt mig säga att här ryms stråkar, syntar och röster varma nog för att få självaste Kung Bore och fimbulvinterns alla härskare att smälta invändigt.

Så gör nu som Roddy Frame och...

>> [#44: Walk Out To Winter] <<

Om den inte fungerar: [ladda ner här]

1. Art Of Noise - (Three Fingers Of) Love
2. 10cc - I'm Not In Love
3. Roxy Music - Take A Chance With Me
4. Dusty Springfield - Let Me Down Easy
5. Lightships - Two Lines
6. Paul Bryan - Window
7. The Three Degrees - When Will I See You Again
8. Carroll Thompson - Simply In Love
9. Vashti Bunyan - Coldest Night Of The Year
10. Speedy Keen - Somebody To Love
11. Tracey Thorn - Like A Snowman
12. Steve Mason - All Come Down
13. The Sound - Hand Of Love
14. Wire - Kidney Bingos
15. Everything But The Girl - The Only Living Boy In New York
16. The Concretes - Back For Good
17. John Maus - Hey Moon
18. Nico - Afraid
19. Frank Sinatra - Cycles
20. Kindness - Anyone Can Fall In Love
21. Suicide - Surrender
22. Julee Cruise - Falling


söndag 9 december 2012

Money spines paper lungs kidney bingos organ fun



Ibland räcker det med att lyssna på de inledande tjugo sekunderna av en låt för att känna att det som dina öron just nu fångar upp är något som du kommer att återvända till många gånger om.


För det är ju så himla bra!

Det träffar så rätt!

Och jag måste bara höra den en gång till!

Det händer inte så överdrivet ofta, kanske bara en handfull gånger om året, och tur är väl det då de där låtarna har för vana att ta över allt annat i mitt musikuniversum. Det är som att bli nio år gammal och sitta i bilen på väg till landet och kräva att få höra Supersonic för åttonde gången på raken.

Äh, alla som läser här förstår nog vad jag är ute efter att förmedla för känsla. Ja, ni vet den där barnsliga glädjen som sköljer över en efter jungfrulyssningen med Kidney Bingos. När du frågar dig själv om detta måhända är det bästa du hört? Och är inte den på ytan så nonsensluktande och stream of consciousness-iga-texten  (“money spines paper lungs kidney bingos organ fun”), tillsammans med den snygga videon, egentligen en sällsynt stilig kritik mot den fria marknaden, Thatcher och en allmänt yuppiefierad västvärld? Och, handen på hjärtat, vill du inte för en kort stund att att året ska vara 1988 och att du, precis som Colin Newman, före detta konstskoleelev, numera sångare i Wire, är en rackare på att dansa lite svalt i neon?