fredag 19 november 2010

Fredagstreat: Säljarpepp!

När det gäller ofrivillig komik placerar sig den övertaggade typen rätt högt på min lista. Folk som tappar alla koncept och blir heltokiga inför vad det nu än må gälla. Inte sällan är detta även målet med handlingen, att gå utanför boxen och bara kräjza loss, släppa alla hämningar och visa att man minsann inte rättar sig in sig i något landet lagom-led.

Empiriska studier i ämnet visar att personer som uppskattar ett vidlyftigt leverne och gärna sorterar in sig i facket märkt "stekare" är överrepresenterade bland utövarna. Beteendet kan ta sig många olika former, men till synes malplacerade uttryck som "nu kör vi!" och "bra där!" basuneras gärna ut till allmänheten med en sorts forcerad tveksamhet. Egenhändigt komponerade ramsor av intern karaktär tycks också vara vanligt förekommande när grupper av den här typen samlas. För den ovane betraktaren kan man lätt känna igen ramsorna på det att låtsnickrandet gärna har för vana att utgå från Seven Nation Army-riffet. I samtal med personer ur den här gruppen bör man inte heller vara rädd för att utsättas för en rad nonsensartade uttryck som de själva har satt på sig själva. Bland favoriterna gömmer sig "partypingla", "vinnarskalle" och "åsiktsmaskin".

Någonstans i den här tillgjorda nu kör vi!-mentaliteten är det dock inte ovanligt att det bland deltagarna ändå finns en viss medvetenhet om att det man just nu ägnar sig åt är rätt fjantigt, men att det därför också är väldigt kul. Detta är helt fel. Att räcka ut tungan och skratta nervöst åt buset är inte definitionen av att vara rolig och bjuda på sig själv. Att ställa ut en magnumflaska skumpa som lockbete och på ett sektliknande vis trigga igång telemarketingfolk med raketen och grotesk smurfmusik är, sett som en enskild grej, inte heller roligt. Satt i en större kontext är det dock förjävla kul, och därför tycker jag att vi gemensamt i den här salen avslutar arbetsveckan med att se på den här filmen från chef.se. Skratta och förfasas!

Inga kommentarer: