tisdag 18 januari 2011

This Is Pop? tipsar: Penguins - Capitals - Road to NHL Winter Classic


Det är rätt sällan jag skriver om sport här i bloggen, men efter att ha sett HBO:s fyra delar långa serie om NHL-lagen Washington Capitals och Pittsburgh Penguins och deras uppladdning inför den numera årliga NHL Winter Classic känner jag att det är dags för en tillfällig ändring på den punkten.

Under en månad lever alltså HBO och alla deras kameramän med lagen och vi får följa med in i omklädningsrummen, spelarhemmen och ut på isen. Jag vågar säga att det är en tämligen unik inblick i hur livet som hyllat hockeyproffs ser ut. Allt från speakerrösten till de dramatiska vinklingarna är väldigt amerikanskt, men detta utan att det blir löjligt pampigt och tillrättalagt. Som gammal hockeybildsbytare och NHL-frälst tycker jag mest att det bara är fånigt häftigt att ta del av hur Alexander Ovechkin packar ner sitt PlayStation i en särskild väska till bortamatcherna. Och att Sidney Crosby varje matchdag tar sig en rostad smörgås med sylt och jordnötssmör vid exakt samma klockslag. Eller hur det kan se ut när Capitals-tränaren Bruce Boudreau tar med sig sönerna till en galleria för att köpa julklappar till frun men mest går runt och är gubbskojig och ligger på om att få gå och köpa glass. Just Boudreau är kanske något förvånande den klarast lysande stjärnan i serien. Den Lilla Fridolf-liknande figuren ser vid en första anblick inte ut att vara mycket för världen, men ju längre serien lider växer hans små egenheter mer och mer. Mannen innehar förmodligen också världsrekordet i att peta in ett "fuck" i ungefär varannan mening.

Låt er inte luras av den halvfåniga trailern nedan. Hela produktionen är som sagt jävligt välgjord och du behöver nödvändigtvis inte vara hockeynörd för att uppskatta det. Bild- och ljudupptagningarna från rinken är maffiga, men den stora behållningen består i det unika tillträdet och personporträtten som skapas utifrån detta.

5 kommentarer:

Joakim sa...

"Slash me again Nicky, I'l take your teeth out!" fantastiskt citat av Cooke till Bäckström.

Det jag blev mest imponerad av är hur coola domarna är och hur mycket skit de tolererar främst från Ovechkin och den stora Cry Babyn i NHL, Crosby.

Ena domaren sa ju något i stil: "Yep that's right, i'm so bad. I just missed 7 cross-checks", så sa han något i stil med, till sin domarkollega: "Did you hear that? I just missed seven cross-checks…unbelievable".

Kul med portätten som du säger kombinerat med HBO's välkända kvalitet. Tycker serien var långt bättre än själva matchen.

Hoppas det blir en serie av varje Winter Classic-möte. Skulle ju vara kul att höra snacket i Philly's omklädningsrum eller Detroit med alla svenskar.

Filip sa...

Haha. Ja, alla kommentarer är ju jävligt roliga. Just Cooke, eller "Cookie", känns ju som en typisk trash talker som utanför isen ställer till med practical jokes som t o m hade gjort Glenn Hysén imponerad.

Visst var det uppenbart hur mycket skit domarna får stå ut med. Men samtidigt är de inte sena med att svara med samma mynt. En rå men ändå rätt ärlig jargong. Har en känsla av att det inte tillåts i samma utsträckning här hemma. Jag tolkade crosschecking-situationen som att han sade det till Penguins-bänken, men jag kanske är fel ute där...

Även om matchbilderna är rätt häftiga så håller jag med dig om att scenerna utanför rinken var långt mycket mer intressanta. Hoppas annars också på en uppföljare till nästa år. Har annars fått tips om "Hard Knocks", en liknande serie fast om ett NFL-lag (tror det är Jets) och deras uppladdning inför säsongen. Kan vara värd att spana in...

Bygdens son sa...

Fan, det där låter ju riktigt spännande! Finns det något lagligt sätt att se detta eller måste man hacka pentagon?
(nu kickar väl ett swat-team in dörren för att jag skrev så där)

Filip sa...

Det är riktigt spännande! Jag är tveksam till om man kan gå via helt lagliga kanaler för att se det, men jag vet - också sagt med risk för att Johan Falk och SSG kickar in dörren - att den finns på en piratbukt nära dig...

["På en piratbukt nära dig". Otroligt "Gokväll pirater!"-aktigt, men den bjuder jag på.]

Joakim sa...

Så var det ja, till bänken som han sa det. Det var det som var så kul att domarna gav igen med samma snack och då blev de oftast tysta. Tråkigt med elitserien och matchstraff för fight och allmänt mer mesigt.

Bygdens son: Jag streamade faktiskt avsnitten på Youtube. Vet inte om de ligger kvar längre dock. Annars TPB.