söndag 19 september 2010

60-talets 200 bästa låtar (#119-110)


#119: The Equals - Black Skin Blue Eyed Boys [1969]

Vad får man om man blandar klassisk British Invasion-rock med soul, funk och R & B? Jo, du får Johnny Marrs favoritfreakbeatband!

#118: Fairport Convention - Meet on the Ledge [1968]

Än idag turnerar det band som anses vara det enskilt viktigaste för den moderna engelska folkrocken, men det var i skarven mellan sextio- och sjuttiotalet man var som mest lyckosamma. Richard Thompson, en av många duktiga låtskrivare i gruppen, skrev deras kanske mest kända låt, döpt efter den stora trädgren som han själv brukade leka vid som liten.

117: The Bob Seger System - Ramblin' Gamblin' Man [1968]

En klassisk rockrökare av en sort man aldrig kan få nog av.

116: The Temptations - Get Ready [1966]

Att Smokey Robinson kan skriva rätt bra låtar kommer vi få bevisat senare på den här listan. Get Ready var hans sista bidrag till ett av Motownstallets mest lyckade grupper. Hyfsat svängig sak.

115: Caravan - Place of My Own [1968]

Tokflummig, urspårad och svårt experimentell sextiotalsrock är oftast inte min kopp te, men Place of My Own är en personlig favorit från den engelska Canterburyscenen och är väl förtjänt av en plats på listan.

114: The Band - The Weight [1968]

Jag gillar The Band, och Music From Big Pink är en trevlig skiva, men jag tycker sällan att de enskilda låtarna når de riktigt höga höjderna. Att inte ha med The Weight på en lista med sextiotalslåtar är däremot att betrakta som tjänstefel.

113: The Zombies - This Will Be Our Year [1968]

Utöver det att det är en av världens bästa kärlekslåtar är det också en av Zooey Deschanels favoriter. Hon har bra smak, tösabiten. Ligger bra till för att få komma med på en framtida bröllopsplaylist.

112: The Rolling Stones - Monkey Man [1969]

Goodfellas är en bra film och Monkey Man är en bra låt. Jagger sjunger att "all my friends are junkies", och ja, det är väl bara att titta på gitarristen vid sidan om honom för att ge honom rätt i det.

111: Nick Drake - River Man [1969]

Knappt uppmärksammad under sin levnad, avliden till följd av överdosering av antidepressiva medel, gränslöst hyllad efter sin död. Där har ni den välbekanta historien om Nick Drake - världshistoriens kanske bäste singer-songwriter och en av få artister som kan se tillbaka på tre skivor och femton allmusicstjärnor. Personligen tycker jag att Bryter Layter är hans bästa, men debuten är inte så pjåkig den heller.

110: Martha and the Vandellas - (Love Is Like a) Heatwave [1963]

Originalet av Heat Wave står fortfarande ut som en av firma Holland-Dozier-Hollands allra finaste stunder, och då får man ändå ha i bakhuvudet att de också har några andra hits under bältet. Uppbackade av Motowns egna The Funk Brothers sjunger Martha och tjejerna om det här som så ofta är på tapeten i popsammanhang och kallas för kärlek.

[Spotify: This is the 60s?]

Jättestor lista: 60-talets 200 bästa låtar [sammanställning]

1 kommentar:

80-talist sa...

Gillar man "Monkey Man" med The Rolling Stones rekommenderar jag denna: länk:http://www.youtube.com/watch?v=KOIqauJ3_WU