lördag 25 september 2010

Lördagseftermiddagsmusik


Det har alltid funnits något väldigt avkopplande med lördagseftermiddagar. När jag var liten och tittade på Tipsextra infann sig den stunden mellan programmets slut och det att maten var klar någon gång vid åtta. På teven hördes den ofantligt tråkiga Helgmålsbönen, men ingen orkade egentligen byta kanal eller stänga av. Alla, oavsett ålder, pysslade med sitt och bidrog till en relativt fåordig trivsamhet. Utanför fönstren var det mörkt.

Och nästan alltid hördes en skiva rulla i bakgrunden.

Om ni nu tror er ha listat ut hur en avkopplande lördagseftermiddag kan se ut förstår ni också att den perfekta bakgrundsmusiken mellan klockan sex och åtta den 25 september 2010 är Lorraine Ellisons alldeles fantastiska Stay With Me. Om ni likt jag själv känner av vinet från gårdagen, bara vill ta det lugnt eller rent av redan har börjat gå loss på den mat och dryck som ska göra er sällskap under kvällen så är Lorraine i vilket fall er bästa vän.

Skivan, utgiven 1969, kan vara svår att få tag på, men är väl värd sin webb-utmaning. Stay With Me är Ellisons enda fullängdare, vilket om man lyssnar på skivan framstår som väldigt märkligt. Det är nämligen strålande intensiv soul som inte bör lämna någon oberörd.

Som smakprov spisar vi den mest välkända låten från skivan:



Avslutningsspåret går inte heller av för hackor:

Inga kommentarer: